עולים. גם אתם?
תוויות: הר הבית
תתפלאו, אבל עיתונאי יכול להיות שווה הרבה. ביום ראשון השבוע קיימה האגודה לזכות הצבור לדעת את הטקס השנתי שלה, שכלל הענקת פרסים לעיתונאים. בתחום ביקורת התקשורת זכו בפרס צוות אתר 'לאטמה' והעיתונאי חאלד אבו-טועמה. בפרס לעיתונאות איכותית כלכלית - נחמיה שטרסלר, ובפרס למחקר אקדמי מצטיין בתחום ביקורת התקשורת זכתה הדוקטורנטית מאיה בן-אהרון.
זו השנה ה-11 שהטקס מתקיים בתמיכת קן ונירה אברמוביץ. הפרסים הצנועים נועדו לעודד עיתונאים להיות הגונים, מקצועיים ונאמנים לכללי האתיקה בכתיבתם ובדיווחם. במציאות של הפיקוח הקיים בישראל, כשבעצם אין ענישה משמעותית על עיתונאי שעובר עבירות אתיות, הפרס משמש תמריץ חיובי כדי לנסות ולאזן במידת מה את העדרה של סנקציה מרתיעה. העיתונאי היום מצוייד לא רק במעמדו כמדווח, אלא כפרשן ובעצם כ'סלב' - מין כוכב תרבותי-חברתי שזוכה לחשיפה כמעט בלתי מוגבלת. כמה מהכוכבים האלה גם מתוגמלים בסכומי עתק. ג'ונתן רוס, מגיש של BBC, מקבל 6 מיליון פאונד לשנה, ואנדרסון קופר שלCNN - 4 מיליון דולר בשנה.
לפני כשנה וחצי נסע נשיא ארה"ב לשעבר ביל קלינטון לצפון קוריאה כדי להשיג את שחרורן של שתי עיתונאיות אמריקניות. כמה חודשים אחר כך פשטו כוחות קומנדו בריטיים על מקום מחבוא באפגניסטן כדי לשחרר עיתונאי אמריקני של הניו-יורק טיימס. חייל בריטי אחד נהרג. ביולי 2007, אחרי כמעט ארבעה חדשים, הושג שחרורו של אלן ג'ונסטון, כתב של ה-BBC שנחטף בעזה. השבוע התבשרנו שעל מנת להשיג את שחרורם של שני עיתונאים גרמנים, הקאנצלרית מרקל אישרה לשר החוץ שלה לפגוש את נשיא איראן, למרות החרם שהוטל על מגעים עם מדינה זו.
אבל בסופו של דבר יש דברים שכסף לא יכול לקנות, ובראשם ההתחייבות האישית של איש התקשורת לשרת את הציבור בנאמנות, תוך גישה מוסרית ואתית למקצוע, במטרה להבטיח קיום חברה דמוקרטית. אם יש דבר שיתרום ויבטיח זאת, זו המעורבות של הציבור על ידי ניהול שיח ביקורתי.
ישראל מידד
תוויות: הר-הבית
המינוח החדיש ביותר בעולם התקשורת הבידורית הוא "תכנות אינטראקטיבי" (ובאנגלית: interactive programming), אשר מושאל מתחום משחקי הווידיאו. הרעיון פשוט: הצופה בבית הופך להיות חלק מצוות ההפקה. הוא מציע רעיונות של עלילה, אתרי צילום, פריטי הלבשה ותפאורה ועוד. כבר בליל שבת האחרון שודר בארה"ב הפרק הראשון מהסדרה "בר קרמא" (אין קשר לתלמוד הבבלי או לקבלה). באתר התוכנית הועלו הקווים הכלליים של הפרקים הבאים כדי שהצופים יתחילו לעבוד. בעצם, ההתפתחות הזאת משתלבת היטב עם המגמות האחרונות של שדרני החדשות, בארץ ובחו"ל, אשר התגלו בפנינו בדיווחים בזמן הפיכת השלטון במצרים. ההזדהות הכמעט מלאה של מנחי השידורים החדשותיים שצפיתי בהם, גם בתקשורת הזרה וגם המקומית, היתה ברורה - כולל שברון הלב שלהם כשהתברר מדי פעם שמה שהם מעבירים לציבור כ"עובדות" וגם תחושות ואפילו נבואות עדיין לא התרחש. נדמה שכבר היום השיטה של 'תכנות אינטראקטיבי' פועלת בתחום של החדשות. תופעה נוספת בעולם העיתונאות שהתבלטה מאוד באירועי מצרים וכעת גם באירן, תימן ובחריין היא עליית כוחו של 'העיתונאי האזרחי'.
בשידורים מעל מסך הטלוויזיה וגם באתרי האינטרנט של הערוצים והעיתונים הגדולים, מועלים לצפייה קליפים שצולמו ע"י אזרחים ממרפסת או מאוטובוס נוסע. איש אינו מוודא אם אכן האירוע התרחש או בוים, בוחן את הרקע או מבצע כל בדיקה מקצועית-אתית. אין ספק: לפעמים התמונות הן דרמטיות ואמיתיות. ובכל זאת יש סכנה. בישראל פועלת קבוצה של 'עיתונות אזרחית' בשם 'דמוטיקס', ובמצרים קיים ארגון בשם 'המרכז לעיתונאים'. יש להם אג'נדה מוגדרת היטב וסדר-יום שיש לו זיהוי פוליטי-אידיאולוגי. ואם התקשורת המרכזית, מסי.אן.אן. והבי.בי.סי. ועד לניו-יורק טיימס והוושינגטון פוסט, מעלים את החומר הוויזואלי הפיראטי הזה בעוד הוא מופיע גם ב'יוטיוב', ועל ידי כך נוצרת העצמה של ההשפעה של חומר בלתי-מבוקר כזה - אין זו עיתונות אלא סוג של תעמולה. בקצב הזה יהיה צורך בכתובית על המסך: "אין אנו אחראים לאמיתות החומר המוצג כעת".
ישראל מידד
"ככל אשר אני מראה אותך את תבנית המשכן ואת תבנית כל כליו…" (שמות כ"ה,ט).
"ועשו ארון עצי שיטים…" (שם י).
"ואת המשכן תעשה…" (שם כ"ו,א).
"ועשית את הקרשים למשכן…" (שם טו).
"ועשית פרוכת…" (שם לא).
"ועשית את המזבח…" (שם כ"ז,א).
בפרשתנו, פרשת תרומה, אנחנו נכנסים לסדרת "פרשיות המשכן". אין הכוונה רק לפרשיות העוסקות בצווי על בנייתו ואף על הביצוע, אלא רצף של פרשיות העוסקות בציווי על הקמת המשכן ובגדי-הכהונה לשימוש במשכן, על הביצוע, ואף על הקרבת הקרבנות – כולם במשכן. גם סדרת פרשיות העוסקות בדיני טומאה וטהרה לקרבים אל הקודש, כלומר אל המשכן, כלולים ב"פרשיות המשכן". כלומר לא מדובר בשלוש-ארבע פרשיות בלבד, אלא בפרשיות האחרונות שבספר שמות, ורובו ככולו של ספר ויקרא, ואולי אף תחילתו של ספר במדבר.
לאור זאת, בחלקן של פרשיות אלו, נעסוק בעניני-המשכן, מהיבטים שונים.
אחד מאמצעי-ההוראה הנפוצים ביותר, הוא יצירת דגמים. בין הדגמים – הנפוץ ביותר הוא יצירת דגם-המשכן ע"פ הבנתנו את הכתובים, בתוספת-ביאור של מסורות-חז"ל. במוסדות-חינוך רבים, בין בצבור החרדי ובין בציבור הדתי-לאומי, ואף במוסדות-החינוך של הציבור המוגד "ממלכתי", ניתן לראות את דגם-המשכן, כל אחד לפי כוחו.
מעט מאד דגמים של המשכן, הם בקנה מידה קרוב למציאות, ובוודאי לא בקנ"מ של 1:1, קרי תואם לחלוטין. על דגמים כאלו נספר להלן (בעזהי"ת בפרשיות-משכן נוספות).
הפעם נבחן במבט-קרוב את בית-הכנסת "משכן שילה", ביישוב-הקהילתי שילה, על אם הדרך, בין ירושלים לשכם.
ראשית ייאמר כי אין כאן "דגם-המשכן", אלא בית-כנסת לכל-דבר, חי ופעיל. אלא, שצורתו של ביה"כ, מאפיינים שונים בו, צוות-החשיבה וההנחיה שהוקם לצורך בנייתו, בכל אלה יש בכדי לפתוח את הלב ללימוד ולהכרה של המשכן, וחלק מכליו: "האדריכלים הקפידו שלא לפול במלכודת של העתקה פשוטה של המבנה ההיסטורי, אלא לאזכר את המבנה ולתת ביטוי לאספקטים שונים שלו".
עוד יודגש כי בית-הכנסת פונה, כמקובל כיום, לכיוון ירושלים. בהיותה של שילה מצפון לירושלים, הרי שציר בית-הכנסת הוא מצפון לדרום. חשיבות העניין תתברר לכשנעמוד על דמיונו של המבנה למשכן-שילה, שצירו היה ממזרח למערב.
את המשכן בנו מעצי-שיטים עומדים. אורכו 30 אמה ורוחבו 10 אמות (15*5 מ'). תקרת-המשכן היתה עשויה, כדרך אהלי-הנוודים במדבר, מספר שכבות: 'משכן' – מחוטי-בד, 'אוהל' – משיער עזים, ו'מכסה' – מעורות אילים מאודמים ועורות תחשים. היה זה מבנה-עץ מתפרק, שליווה את אבותינו בכל שנות נדודיהם במדבר, ואף לאחר מכן, עם כניסתם לארץ. המשכן, בהיותו בנוי עץ, התקיים משך 110 שנה (39 במדבר, 14 בגלגל, 57 בנוב ובגבעון), עד להקמת המקדש.
על המשכן בהיותו בשילה, משך 369 שנה, אומרת משנת-זבחים (פי"ד,מ"ו):
באו לשילה – לא היתה שם תקרה, אלא בית של אבנים מלמטן ויריעות מלמעלן…". כלומר, בהיות המשכן בשילה, הוא לא היה בנוי מעצי-שיטים, כפי שהיה במדבר ובמקומות נוספים, אלא המשכן בשילה היה בנוי מאבן. כל קרש שהיה במדבר עשוי עץ, היה בשילה – עשוי מאבן. לפי דעה זו עלינו לצייר לעצמנו את המשכן בשילה כמבנה-אבן בגובה עשר אמות, כלומר: 5 מ' ("עשר אמות אורך (=גובה) הקרש" שמות כ"ו,טז). כך נראה ביה"כ "משכן שילה". (יצוין כאן, כי קיימת דעה אחרת: המשכן בשילה היה אותו משכן-עץ של משה במדבר, אך היה ניצב לא על הקרקע, כפי שהיה בעת הנדודים, אלא על מסד-אבן בגובה עשרה טפחים: "אמר ר' זעירה: ובלבד י' טפחים כבנין הבית ( ירושלמי מגילה פ"א הי"ב).
אולם, כפי שציינו לעיל, אין כאן דגם של המשכן אלא בית-כנסת חי ופעיל, ולכן –
על-מנת לאפשר כניסה מירבית של אור אל תוך חלל ביה"כ, הופרדו ה"קרשים" זה מזה. נוצר כאן מצב של עמוד-"קרש ולאחריו רווח לכניסת אור, ושוב עמוד-"קרש", וחוזר חלילה.
מניין ה"קרשים"-עמודים הם כמניינם במשכן:
"…עשרים קרש לפאת נגב תימנה" (שמ' כ"ו,יח) כאן, בגלל הכיוון דרומה, לירושלים, הם בקיר המזרחי.
"ולצלע המשכן השנית לפאת צפון עשרים קרש" (שם כ), ושוב כאן, בשילה של היום, זהו הקיר המערבי של ביה"כ.
"ולירכתי המשכן ימה תעשה ששה קרשים. ושני קרשים תעשה למקוצעות המשכן בירכתים" (שם כב-כג). ומכיון שמדובר בבי"כ שכיוונו מצפון לדרום, הרי שקיר זה, שבו ששה קרשים ושניים נוספים בפינותיו, ניצב כאן, כקיר דרומי, ובו – שמונה קרשים.
"ועשית מסך לפתח האוהל…ועשית למסך חמישה עמודי שיטים…" (שם לו-לז). המסך, אמנם, איננו קיים בכניסה לביה"כ, אך חמשת עמודיו קיימים גם קיימים, ואף הם כמיטב מסורת-שילה, ע"פ המשנה, עשויים אבן ולא עץ.
מחלוקת בגמרא האם היו הקרשים ישרים במידה שווה מלמטה ועד למעלה (כדעת "ר' נחמיה אומר: כשם שמלמטן עוביין אמה, כך מלמעלן עוביין אמה, בבלי שבת צ"ח,ע"ב), או "מלמטן עוביין אמה, ומלמעלן – כלים והולכים עד כאצבע", כלומר עשויים בנטיית קלה (כדעת ר' יהודה, שם). כאן, בבי"כ "משכן שילה", הלכו כדעת ר' יהודה, והקרשים-עמודים נטויים בנטיה קלה מלמטה כלפי מעלה.
להשלמת ה"קרשים" – לנכנס אל פנים בית-הכנסת, צפויה הפתעה: ה"קרשים"-עמודים בתוך ביה"כ – אינם עשויים אבן, כפי שהיה בשילה, אלא דווקא עשויים עץ !! כפי שהיה במשכן במדבר, בגלגל, בנוב ובגבעון. יש בנקודה זו בכדי לחבר את תקופותיו השונות של ימי המשכן, ואת מקומותיו השונים, כדי הוויה אחת: "והיה המשכן – אחד!" (שמות כ"ו,ו).
סביב אדריכלות בית הכנסת "משכן שילה" ניתן לקיים "יום עיון ארוך". די לנו אם נפנה את תשומת-הלה ל"אדנים", ל"מזבח-העולה" שבחזית המבנה, ול"מזבח" לקריאת-התורה, שבתוכו. לארבעת העמודים בין ה"קודש" ובין "קדש הקדשים", לארון-הקודש דמויי ארון-הברית, ומעל לכל, כפשוטו, לכיסויי-המשכן השונים, הרומזים לכיסויי ה"משכן", ה"אוהל", וה"מכסה".
לעיון והרחבה: ארליך זאב, שילה – סיור ולימוד באתר ארכיאולוגי, ביס"ש עפרה, תשמ"ה; ברנע שרה, משכן-שילה – בימים ההם ובזמן הזה, השוואה בין המשכן המקראי לבית-הכנסת "משכן שילה", עבודה סמינריונית, ללא תאריך (תשס"ד?), לא פורסמה (וספרות שם); דויטש זלמן, דויטש-זלצמן, אדריכלים, בית-הכנסת שילה, אלון-שבות, תש"מ; חכם עמוס, ספר שמות עם פירוש 'דעת מקרא', ירושלים, תשנ"א
מתנחלים טוענים הערב (שני) כי פלסטינים שרפו מבנה ארעי שהוקם במאחז עלי-עין סמוך להתנחלות שילה בגדה המערבית. לדבריהם, פלסטינים שהגיעו למקום הציתו את המבנה וכתוצאה מכך התפוצצו מספר בלוני גז שהיו בקרבת מקום. כוחות צה"ל שהגיעו לזירה פתחו בסריקות אך לא מצאו ראיות לחדירה או להצתה.
...היו"ר כרמל שאמה:תודה. ישראל מידד מהאגודה לזכות הציבור לדעת, בבקשה.
ישראל מידד:הערה עקרונית לגבי הצורך בחוק הזה - הוצאתי מהאינטרנט מחקר, ואני מציין את Johns Hopkins Bloomberg School Of Public Health, למי שלא יודע, מתחילת החודש הזה: שם בארצות-הברית כשביקשו מהתעשיה, באופן התנדבותי, לצמצם את הפרסום, הוא גדל ב-71%, כאשר שם, בארצות-הברית, מוציאים כמיליארד דולר בשנה בפרסומת למשקאות משכרים. לכן, יש צורך בחוק, כי אי-אפשר לסמוך על התעשיה, כי היא תמיד תמצא את הדרך בכמות או באיכות - ואני משתמש ב"איכות" בסוגריים או לפחות בגרשיים - כדי לקדם את המוצר מתוך רצון להרוויח.
דבר נוסף בקשר לזה הוא, שבארצות-הברית אם הפרסומת נאסרה בערוצים המרכזיים, התעשיות או החברות מצאו את עצמן בערוצי כבלים וכל אפשרות אחרת כדי לגלוש לעבר הצרכן. לכן, החוק בא במקומו, ואין שום צורך להתווכח על עצם נחיצותו.
דבר ענייני אחד - בסעיף 3 כתוב "לובש מדים". מאד הייתי ממליץ בפני חברי-הכנסת וחברי הוועדה להגדיר בדיוק מה זה "מדים". האם אלה מדי צה"ל? האם אלה מדי אחות? האם אלה מדי מי שמגיש פרחים? אני לא יודע בדיוק מה זה מדים. צריכים לסגור גם את הפרצה הזאת. תודה.
היו"ר כרמל שאמה:תודה...
תוויות: הכנסת
חזקה על דובר צה"ל, אבי בניהו, שבוודאי הכין את עצמו היטב לקראת הופעתו בכנס הרצליה. בעוד ד"ר למלשטרייך-לטר הודיע כי "המלחמה נגדנו ברשתות חברתיות היא ענקית ומתנהלת בקנה-מידה עצום... גולשים לא אוהבים לצרוך מידע מיחידות של הסברה ממשלתית, וזה נוגע גם לתוכן שמשחרר דובר צה"ל", בניהו הכריז מעל הבמה ש"אני לא חי ברשת. אבל אני מופקד על תחום שבו אני חייב להבין גם במה שאני לא מבין. ולכן אני מפעיל אנשים מקצועיים בתחום".
וכנראה שהוא לא בדיוק מבין. הוא ידע לומר שדו"צ מתדרך עשרות בלוגים, שקיימת נוכחות בפליקר וביו-טוב ושמשפרים נוכחות בפייסבוק. אבל הוא גם אמר ש"החזון שלנו בעוד שנה הוא שיהיה ענף ניו-מדיה ואינטרנט בדובר צה"ל, עם מערכת הכשרה מסודרת".
ככל שידוע לי, יחידה כזאת קיימת, ולא מעכשיו. בימי מבצע בלימת המשט הטורקי יחידה זו פעלה מסביב לשעון, הועלו סרטונים ומידע רב סופק לא רק לעיתונות הממסדית, אלא לרשת מסועפת של בלוגרים אשר פנו אל היחידה. במקרים מסוימים הם אף הציעו ליחידה את ה'מה ואיך' שלו הם נזקקו, וקיבלו זאת ממנה. באתר דובר צה"ל כבר קיים עמוד פליקר של מאגר תמונות, יש ציוצי טוויטר ויש קישורים לפייסבוק.
בניהו טען ש"אין לנו מספיק אנשים טובים שידביקו את הקצב של הטכנולוגיה". גם על כך אני חולק. הרי ישראל נחשבת כאחת המדינות המובילות בפיתוחים אינטרנטיים, ויש רק להשכיל ולשלב את כוח האדם הזה תחת פיקוד חכם שיאפשר להם לעבוד בשטח. בניהו ידע לכנות זאת כ"משרה של 'לוחם ניו-מדיה'". אבל מה שדרוש הרבה יותר זה מפקד ומנהיג בעל חזון.
במקביל לאישור הממשלה למינוי של האלוף בני גנץ לרמטכ"ל הבא, הרמטכ"ל הנוכחי, גבי אשכנזי, המשיך היום (ראשון) בסבב הפרידה שלו מצה"ל. בטקס הפרידה מפיקוד המרכז, שיגר אשכנזי עקיצה לעבר האלוף יואב גלנט שהיה אמור להחליפו ואמר כי "אני עוזב את צה"ל בתחושת סיפוק ובתחושה שהביטחון מופקד בידיים מקצועיות. אין לי ספק שצה"ל ימשיך לעסוק בעיקר והוא - הגנת מדינת ישראל. אין צורך לומר שמרכיב אי הוודאות עדיין קיים באיזור ואנו עוד נצטרך לעמוד בייעוד שלנו".במהלך האירוע, שנערך במפקדת הפיקוד בירושלים בהשתתפות מפקדי האוגדות והחטיבות, העניק אלוף הפיקוד אבי מזרחי ספר ובו הקדשות לרטמכ"ל היוצא. "ראינו בך מפקד נחוש, אמין ערכי ומקצוען", אמר האלוף מזרחי, "היינו גאים להיות פקודיך".
במהלך האירוע נפגש אשכנזי גם עם ראשי ההתיישבות ביהודה ושומרון, ובהמשך אף סייר עם ראש מועצת בנימין, אבי רואה, באתר תל שילה, בו ניצב על פי המקרא המשכן עם ארון הברית.
"אין עוד מקום כזה בעולם, בו ניתן לפסוע בנתיבי אבותינו", אמר אשכנזי, "אנו, לובשי המדים, משמשים כחומרי החומה לאותה שרשרת דורות שהחלה בימי אברהם אבינו". יו"ר מועצת יש"ע, דני דיין, בירך את אשכנזי בשם תושבי האיזור ואמר כי "אשכנזי השיב את רוח הלחימה והנחישות לצה"ל. לערכים אלו יש משמעות רבה מעבר למישור הצבאי והם מחזקים את רוח העם כולו".
ראשי המתנחלים, אולי ברמיזה לקראת הקריירה הפוליטית האפשרית של אשכנזי בעתיד, מסרו לו במתנה תמונה שעליה כיתוב על שייכות ארץ ישראל לעם ישראל, מדברי שמעון החשמונאי - "לא ארץ נכריה לקחנו, כי אם בנחלת אבותינו אשר נכבשה בעת מן העתים בלא משפט, וכשאר היה לאל ידינו השיבונו אותה לנו".
נפרדים מהרמטכ"ל בתל שילהאלוף פיקוד המרכז נפרד היום מהרמטכ"ל היוצא בתל שילה שבבנימין. באירוע השתתף גם ראש המועצה האזורית מטה בנימין שהעניק שי לרמטכ"ל.
באירוע השתתפו קצינים בכירים בפיקוד מרכז, ראש מועצת יש"ע - דני דיין וראש מועצת שומרון - גרשון מסיקה, ראש המועצה האזורית מטה בנימין - אבי רואה. באתר מועצת בנימין דווח כי המועצה, אבי רואה, העניק שי לרמטכ"ל.
בסעודת הפרידה בתל שילה אמר הרמטכ"ל "אין עוד מקום בעולם כמו כאן בו ניתן לראות ולפסוע בנתיבי אבותינו. אנחנו חלק משרשרת מיוחדת של עם ישראל שהתחילה מימיו של אברהם אבינו ואנחנו לובשי המדים מהווים שומרי החומה של אותה השרשרת".
"אני עוזב היום בתחושת זכות גדולה של שירות צבאי במשך 40 שנה", הוסיף הרמטכ"ל וציין כי "הצבא מבין את ייעודו "להגן על מדינת ישראל". מפקדי צה"ל מבינים את גודל המשימה ואת נטל האחריות הם חדורי אמונה ונחישות".
ראש מועצת יש"ע, דני דיין, אמר לרמטכ"ל "הטבעת במדינת ישראל טביעת יד של נחישות ושל עמידה על זכויותינו כעם. זו עשייה ציונית ממדרגה ראשונה.שמת דגש על בטחון נחוש,החזרת את רוח הלחימה של צה"ל והשבת לעם את רוח הנחישות שלו".
לסיום אמר אשכנזי, "הסיור היום בתל שילה נתן מבט להיסטוריה האדירה שלנו. בכל מקום שאנו הולכים היום הלכו אבותינו בעבר".
דמויות מרכזיות בתקשורת הבינלאומית עטו על המהומות, ההפגנות ומה שנראה כמהפכה במצרים לא רק כאירוע בעל משמעות חדשותית, אלא כביטוי לרגשות ולהשקפות אישיות שהיו חבויות עמוק בתוך ליבם הליברלי-המתקדם. כעת, הרגישו, מותר לתת להם לפרוץ החוצה על המסך ולתוך המיקרופון. הקסם המשכר של 'מהפכת טוויטר ופייסבוק' היה גדול מדי גם בשביל המחויבות האתית של אובייקטיביות בשידור. היום, כל בעל טור נחשב לא רק מופיע וכותב ומשדר, אלא גם מסמס ומצייץ הודעות טוויטרים במאות. ניקולס קריסטוף מהניו-יורק טיימס, למשל, העביר כמחצית מהמידע מביקורו בחברון בליווי 'רבנים למען זכויות האדם' לא ככתבה מודפסת, אלא באמצעות סרטון וידיאו באתר הטיימס ומסרונים רבים. יחד עם זאת, התגלה החיסרון הגדול של התקשורתנים: אי-התמצאות בסיסית במה שקורה. אין רקע; אין הבנה של תהליכים דתיים, חברתיים ותרבותיים. לפחות הרווחנו אנחנו פעם אחת כשכתב ה- CNN הקליט ושידר שני מצרים שצועקים נגד ישראל וקוראים להשמיד אותה כחלק מהמהפכה ברחובות מצרים.
דמויות מרכזיות בתקשורת הבינלאומית – והיום, זאת כבר התקשורת הטרנס-גלובאלית – עטו על המהומות, ההפגנות ומה שנראה (או נצפה) כמהפכה במצרים לא רק כאירוע בעל משמעות חדשותית לעילא אלא כביטוי לרגשות ולהשקפות אישיות חבויות עמוק בתוך ליבם הליברלי-המתקדם וכעת, מותר גם להם לתת להם לפרוץ החוצה על המסך ולתוך המיקרופון. הקסם המשכר של "מהפכת טוויטר ופייספוק", שבתוך הכלים האינטרנטיים האלה העיתונאים חיים בעצמם, היה גדול מדי גם בשביל המגבלות האתיות של אובייקטיביות בשידור. ניקולס קריסטוף, למשל, שהיה כאן ודיווח משטחי יו"ש וכמחצית מהמידע שהוא העביר מביקורו בחברון בספטמבר האחרון בליווי "רבנים למען זכויות האדם" (כידוע, ארגון נטול זהות ואובייקטיבי ביותר) לא היה כתבה מודפסת יבשה אלא גם סרטון וידיאו באתר הניו-יורק טיימס וגם מסרונים לרוב. היום, כל בעל טור נחשב לא רק מופיע וכותב ומשדר אלא גם מסמס וגם מצייץ הודעות טוויטרים במאות. יחד עם זאת, גם התגלתה החוסר הגדול של התקשורתנים: אי-ידיעה בסיסית במה שקורה. רקע – אין; הבנה של תהליכים דתיים, חברתיים ותרבותיים – אין. לפחות הרווחנו אנחנו פעם אחת כשכתב ה- CNN הקליט ושידור שני מצריים צועקים על שנאתם לישראל ושיש להשמיד אותה כחלק מהמהפכה ברחובות ובכיכרות של מצרים.
ומי כתב שורות אלה ואיפה הופיעו? "המהומות התחילו בסילוואן, התפשטו לשייח ג'ראח, המשיכו לרחוב השוהדא בחברון והגיעו לשיאן ברמאללה. סטודנטים מובטלים, אסירי חמאס משוחררים ופעילי פתח ממורמרים הסתערו על המוקטעה. המוני אדם, נושאים שלטים בגנות הכיבוש, צעדו לעבר התנחלות פסגות. כוח קטן של חיילים, שהיה מוצב במקום, נתפש בהלה וירה אש חיה לעבר המפגינים. הידיעה על מותם של עשרה צעירים הבעירה את הכפרים הערביים במשולש ובגליל. האש התפשטה ליפו ולרמלה. צה"ל השתלט על השטחים והחזיר את הממשל הצבאי. הנשיא מחמוד עבאס הודיע על התפטרותו ופירק את הרשות הפלסטינית. חזיון שווא? דמיון פרוע? הלוואי." הלוואי?! הקטע המסית והחתרני הזה הוא הפתיחה לרשימתו של עקביא אלדר בעיתון "הארץ" ביום שני השבוע. לא הספיק לו מהומות ספטמבר 2001 ולא הספיק לו הריגול של עיסאם מחול ובריחתו של עזמי בישארה. אלדר, ו"הארץ", רוצים דם. זה כבר לא תקשורת. זאת הסתה.
תוכן הדברים כולל:
התהליכים הדמוגרפיים במדינת ישראל
השוואה עם התפתחות הדמוגרפית בישראל בעולם
התפתחות הדמוגרפית בישראל ובמדינות המזרח התיכון
"המעבר הדמוגרפי" במדינת ישראל
השפעת ההשכלה על הילודה
הפריון הכולל במדינת ישראל
הפריון הכולל אצל הבדואים במחוז הדרום
הפריון הכולל של האוכלוסייה במחוז ירושלים
לידות החי של יהודים וערבים, אזרחי ישראל
הריבוי הטבעי וגידול השנתי באוכלוסיית מדינת ישראל לפי לאום
החרדים
עליה לישראל
שינויים בהתפתחות קבוצת הגיל 0-17 באוכלוסיית מדינת ישראל
החינוך היסודי
תלמידי כיתה א' בחינוך היסודי
החינוך העל-יסודי העברי לפי פיקוח
המגמות הדמוגרפיות בקרב ערביי יש"ע
פריון והשכלה
הריבוי הטבעי ביהודה, השומרון וחבל עזה
הגירה ערבית לחו"ל
התפתחות הגידול של אוכלוסייה הערבית ביהודה, שומרון וחבל עזה
התפתחות האוכלוסייה הערבית ביהודה והשומרון
התפתחות האוכלוסייה הערבית בחבל עזה
תחזיות
האם, ואם כן, מתי ישתווה מספר הערבים והיהודים בארץ ישראל?
מסקנות
תוויות: דמוגרפיה
תוויות: טיולים
תוויות: דמוגרפיה
בשבוע שעבר פירסם אקרמן מכתב גלוי, שבו הודיע על ניתוק קשריו עם הארגון, וזאת משום שראשיו קראו לנשיא אובמה להימנע מלהטיל וטו על הצעת החלטה במועצת הביטחון, הקובעת כי ההתנחלויות אינן לגיטימיות, ומגנה את ישראל על הרחבתן. ראשי ג'יי סטריט טרחו להדגיש, כי הם תומכים בחילופי שטחים שיביאו בחשבון את ההתנחלויות הסמוכות לקו הירוק. אקרמן האשים את ג'יי סטריט בכך שבמקום להאשים את הפלסטינים בסירוב לנהל מו"מ על סיום הכיבוש - הארגון מסייע לעוכרי ישראל לבודדה. לא ייתכן שלהתנהגות של אקרמן יש קשר לכך שבאזור הבחירה שלו יש יהודים רבים חובבי התנחלויות ומאחזים. דברים כאלה קורים רק במשטרים מפגרים.
בתגובה להצעה להחריג את היין מההצעה אמר מנכ"ל המועצה לשלום הילד ד"ר קדמן: "אי אפשר לבלבל את הנוער – אם הסכנה היא בכמות האלכוהול זה לא משנה איך קוראים למשקה". ח"כ אורבך: אם נחריג את היין לא נילחם בשכרות
ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ כרמל שאמה-הכהן, דנה היום בהצעת החוק להגבלת הפרסומות והשיווק של משקאות אלכוהוליים, של חברי הכנסת דני דנון, אורי אורבך, אבי דיכטר, אברהם מיכאלי, אריה אלדד, יוחנן פלסנר, חמד עמאר, יריב לוין ואורי מקלב. ההצעה , נועדה להילחם במגיפת צריכת האלכוהול בקרב ילדים ובני נוער בישראל, על-ידי החלת ההגבלות על פרסום הקיימות על פי חוק על מוצרי טבק לעישון גם על פרסום של משקאות אלכוהוליים.
מנכ"ל מועצת היין במשרד החקלאות, צחי דותן, ביקש להחריג את היין מתחולת החוק, בטענה כי "יין הוא משקה תרבותי, דתי, עם סממנים מיוחדים. לא מצאו יין אצל בני הנוער". לדברים הצטרפה גם נעמי רייש מהסוכנות לעסקים קטנים במשרד התמ"ת, שאמרה כי היקבים הקטנים ומבשלות הבירה הקטנות זקוקות לפרסם את מוצריהן כדי להתפתח. היא הציעה לאמץ את כללי הרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו, שקובעות מגבלות כך שהפרסום לא יופנה לקטינים ולא יעשה שימוש בקטינים.
ח"כ אורבך אמר מנגד כי "אם נחריג את היין אז יעברו לשתות יין". לדבריו, החוק נועד להילחם בשכרות. "אני מבין את הבעיה השיווקית, אבל אם משאירים פרצה זה אומר שלא נילחם בשכרות", הסביר. ...
מנכ"ל המועצה לשלום הילד, ד"ר יצחק קדמן, התנגד גם הוא להחרגת היין מהחוק. "אי אפשר להעביר מסרים כפולים לבני הנוער", אמר. "מצד אחד לאסור עליהם לשתות ומצד שני לאפשר את הפרסום. אם הסכנה היא בכמות האלכוהול מה זה משנה איך קוראים למשקה?"
תוויות: אגודת לדעת, הכנסת, חקיקה